Savjeti za brigu o zubima

Savjeti za brigu o zubima

Vodite li dovoljno dobru brigu o svojim zubima? Znate li da je higijena usne šupljine presudna za zdravlje naših zuba? Imate li sve svoje zube, ponegdje implantat ili protetski rad, morate odvojiti dovoljno vremena da očistite sve površine zuba i to svaki dan.

1. Perite zube 2 puta dnevno

Pranje zuba je obavezno ujutro i navečer. Znamo da ste ponekad umorni i da vam se ne da, ali četkanje zuba je najvažniji način da bi se održala dobra oralna higijena. Odaberite četkicu za zube koja odgovara Vašim potrebama, odvojite 3 minute vremena i nastojte pravilno iščetkati zube.

 

2. Čistite međuzubne prostore zubnim koncem

Bilo bi najbolje kada biste koristili konac svaku večer. Važno je odstraniti ostatke hrane iz prostora među zubima, a pogotovo ako imate dentalne implantate. Imat ćete bolju oralnu higijenu i svjež dah.
Ukoliko u ustima imate protetske nadomjestke i implantate, preporučamo upotrebu vodenog tuša za zube. On vrlo učinkovito odstranjuje ostatke hrane i plaka u međuzubnim prostorima.

 

3. Redovito mijenjajte četkice

Svaka 3 mjeseca bacite staru i kupite novu četkicu. Ne biste vjerovali što se sve otkrije na staroj četkici ako ju stavimo pod mikroskop.

 

4. Koristite vodicu za usta

Povremeno isperite usta vodicom za usta. Vodica ne može zamijeniti četkicu i zubni konac no može neutralizirati ostatke bakterija. Vodice se ne trebaju koristiti stalno radi održavanja biofilma usne šupljine, ali povremeno korištenje, naročito kada imate razne upale u usnoj šupljini, je dobrodošlo.

 

5. Izbjegavajte slatke napitke

Napici s puno šećera mogu naštetiti zubima ako odmah nakon konzumiranja ne operete zube. Šećer je hrana za bakterije u našim ustima i zato je dobro ograničiti unos slatkih napitaka.

 

6. Posjećujte stomatologa 2 puta godišnje

Redovite kontrole kod stomatologa i čišćenje zubnog kamenca je stvar brige o svojim zubima, zdravlju općenito i svom tijelu.

 

 

Podijelite članak