Kako pravilno oprati zube?

Kako pravilno oprati zube?

Redovito četkanje zubi nužno je za održavanje higijene i zdravlja zubi. Svrha četkanja je maknuti plak i zubne naslage te time spriječiti nastanak karijesa i bolesti parodonta. Četkanjem zubi održava se zdravlje ne samo usne šupljine, već zdravlje općenito. Međutim, u svakodnevnoj praksi svjedočimo kako veliki broj pacijenata ne pere pravilno zube. Najčešće greške su nedostatna higijena koja rezultira nastankom karijesa i parodontoloških bolesti. Sljedeća greška u četkanju je primjena prejakog pritiska na zube najčešće uzrokovana krivim odabirom četkice.

Za pravilno održavanje higijene i zdravlja najvažniji je izbor četkice te njeno pravilno korištenje.

Možete birati između klasične i električne četkice, a u odluci trebate uzeti u obzir stanje zubi i usne šupljine te određena stanja koja mogu zube činiti osjetljivima.

Četkica za zube mora imati što više vlakana koja bi trebala biti mekana te je iznimno važno da se zubi ne četkaju pregrubo. Nepravilnim korištenjem bilo koje vrste četkice može se napraviti velika šteta.

U odabiru četkice za zube važno je imati na umu neke specifičnosti svake vrste četkica.

Klasična četkica za zube:

Svi smo navikli na korištenje obične četkice za zube kojom trljanjem mehanički čistimo zube. No, iako možda već godinama perete zube običnom četkicom, postoji pravilan način čišćenja zubi.

Klasičnom četkicom zube četkajte od zubnog mesa prema zubu, kružnim pokretima. 

. Četkica se postavlja pod blagim kutem u odnosu na zubno meso te se pomiče kružnim pokretima po zubnom luku.
Vlakna četkice trebaju biti mekana da ne oštete zubnu caklinu ili zubno meso i jako je važno da zube ne četkate pregrubo.

Klasičnom četkicom zubi se četkaju minimalno tri minute kako bi se iščetkale sve zubne površine i uklonio sav plak i zubne naslage.

Četkanjem zubi klasičnom četkicom imate potpunu kontrolu nad pritiskom četkice na zube i jačinom četkanja pa prilagodite četkanje za što ugodnije pranje zubi.

Postoji mnogo vrste klasičnih četkica, različitih stilova, vlakana, oblika glave i boja. Za osjetljive zube postoji mnogo vrsta mekših, “sensitive” četkica, dok se za manje dostupna mjesta u usnoj šupljini preporučuje četkica s manjom glavom.

Za djecu pak postoje razne varijante četkica s posebnim dizajnom.

Preporuka je četkicu promijeniti svakih tri mjeseca. A ako niste baš sigurni koju četkicu koristiti, na pregledu u ordinaciji dentalne medicine mr.sc. Marija Rogić Barbić, dr.med.dent preporučit ćemo vam koju četkicu bi trebalo koristiti i kako.

Električna četkica za zube:
Električne četkice same čiste zube, okrećući glavu četkice sa 6.000 do 30.000 okretaja u minuti, dok je na vama da četkicu na pravilan način prislanjate na zube.Na tržištu postoje električne četkice koje daju zvučni signal u slučaju prejakog pritiska za zub. Također postoje različiti programi pranja zuba, od vrlo nježnog pa sve do jakog, program za pranje jezika isl.

Nikako nemojte koristiti električnu četkicu kao klasičnu, nego četkicu samo blago prislanjajte na sve površine zuba.

Uz električnu četkicu treba vam manje vremena za četkanje zubiju nego s klasičnom budući da ona lakše čisti zube i skida zubni plak.

 

Električna četkica ima manju glavu i lakše dopire do mjesta gdje se plak može stvarati a teško su dostupna. No, svakako obratite pažnju da svaki zub očetkate i s električnom četkicom.

Električna četkica posebno je zabavna za djecu, ne trebaju sami četkati zube već samo usmjeravati četkicu, a  timer im javlja kad su gotovi s pranjem zubića.

Često električne četkice imaju i timer na 30 sekundi koji označava da počnete četkati sljedeći kvadrant vaših zubi.

Dobar su izbor za starije ljude ili osobe s artritisom koji ne mogu toliko micati rukom prilikom pranja zubi, s obzirom na to da električna četkica sama čisti zube.

No, ipak na jačinu i brzinu četkanja električnom četkicom ne možete utjecati pa korištenje ovakve četkice za neke ljude ipak može biti preagresivno. Ako imate osjetljive zube, probleme s desnima ili klimave zube, električne četkice mogle bi vam donijeti više problema nego koristi.

Električna četkica može biti nespretna prilikom putovanja. Zauzima dosta prostora i trebate razmišljati o dodatnim baterijama i nošenju punjača. A ako zaboravite punjač na put, električna četkica neće raditi.

Kao i klasične četkice, električna četkica treba se zamijeniti svakih 3 mjeseca, odnosno kod ove vrste četkice trebat ćete mijenjati glavu četkice. 

Koja četkica je pravi izbor za vas?

Bez obzira koju četkicu koristili, važno je znati koristiti četkicu na pravi način.

S kojom god četkicom perete zube, nemojte pretjerivati s četkanjem. Preveliki pritisak ili prečesto četkanje mogu oštetiti caklinu ili korijen zuba ako je zubno meso spušteno te mogu stvoriti osjetljivost na hladno ili toplo.

Odluka između klasične i električne četkice osobni je izbor koji ovisi o vašim potrebama i stanju usne šupljine.

Slobodno nam se javite za pregled, da utvrdimo stanje vaših zubi i preporučimo vam najbolju četkicu za vaše potrebe.

Podijelite članak