Posjet stomatologu u vrijeme pandemije COVID-19

Unique smile-013

Posjet stomatologu u vrijeme pandemije COVID-19

Živimo u vremenu pandemije, svima nama potpuno novom i nepoznatom, gdje sve ono što je bilo svakodnevno i uobičajeno, ono o čemu uopće nismo razmišljali, postaje drugačije, postaje tzv. novo normalno. Svi se mi učimo živjeti na taj novi normalan način, uklopiti ga u svakodnevne obveze i potrebe.

Jedna je od naših osnovnih potreba liječenje zuba. O posjetu stomatologu se dosta čulo u javnosti još na samom početku pandemije. Na početku bili smo svjedoci pomalo panične reakcije unutar same struke koja se u potpunosti zatvorila prema pacijentima i svela samo na pružanje hitnih dentalnih usluga. Razlog tomu bila su učestala isticanja epidemiologa da su stomatolozi jedna od najugroženijih i najizloženijih struka na infekciju virusom COVID-19 te da se u stomatološkim ordinacijama lako prenosi zaraza.

S obzirom na to da su stomatolozi oduvijek bili izloženi raznim infekcijama zbog bliskog kontakta s pacijentima i velike količine aerosola koja nastaje prilikom izvođenja raznih dentalnih postupaka, oduvijek su znali zaštiti i sebe i pacijente.

U ovoj pandemiji uspjeli smo dokazati da je posjet stomatologu potpuno epidemiološki siguran po Vaše zdravlje i da stomatološke ordinacije nisu mjesta gdje se COVID-19 lako širi. Malim promjenama u našem svakodnevnom radu, posjet stomatologu postaje “normalno normalan”.

Brinući se za Vašu sigurnost pacijente naručujemo telefonski ostavljajući dovoljno vremena za zahvat. Pazimo da se pacijenti ne susreću u čekaonici i na taj način minimaliziramo sve kontakte. Prilikom dolaska u ordinaciju mjerimo tjelesnu temperaturu i ispunjava se epidemiološki upitnik. Nakon zahvata temeljito se dezinficira radno mjesto, instrumenti i radne površine. Dezinficiraju se i sve ostale površine koje pacijenti i osoblje dodiruju. Uklanjaju se sve jednokratne stvari koje je pacijent koristio npr. pregača, čaša, sisaljka. Pacijenti ne mogu nositi masku za vrijeme zahvata, ali zato doktor dentalne medicine cijelo vrijeme nosi masku, a po potrebi i vizir, mijenja rukavice nakon svakog pacijenta uz temeljito pranje ruku. Svi instrumenti, brusna sredstva i sl. se svakodnevno steriliziraju. Redovito se provjetrava ordinacija i čekaonica i tako smanjuje mogućnost prisustva virusa u zraku.

Zbog svega navedenoga odlazak stomatologu, kao jedna od naših osnovnih potreba, postaje nešto od čega ne morate strahovati u ovom čudnom dobu kada razmišljate hoćete li zagrliti brata, poljubiti roditelje ili otići na kavu s prijateljima. Mi, doktori dentalne medicine, pogotovo mi u Uniquesmileu, razmišljamo za Vas. Činimo sve da Vaš dolazak kod nas bude siguran, jednostavan i bezbrižan kao i u vrijeme prije pandemije.

Jedino o čemu Vi trebate razmišljati je da nazovete i rezervirate termin te dođete točno u dogovoreno vrijeme.
Svi želimo da pandemija što prije završi te da se vratimo normalnom svakodnevnom životu. Do tada, a i nakon pandemije jedino se neće promijeniti naša osnovna misija i zadovoljstvo u čuvanju Vašega zdravlja.